Intressant diskussion upptäckt i tidnings läsarkommentarer

Som de första någonsin har svenska forskare identifierat en politisk debatt på en nättidning, där flera deltagare lade fram originella synpunkter och behandlade motparten med respekt.

Forskare från Lunds Universitet hade bestämt sig för att ta reda på exakt hur många inlägg som krävdes innan läsardebatter på Dagens Nyheters och Aftonbladets webbupplagor började handla om främst muslimer och Sverigedemokraterna – oavsett om det passade med artikelns ämne eller inte. De var alla överens om att processen skulle äga rum före eller under debatten.

Därför förbluffade det forskarna när de vid ett tillfälle hittade en diskussion som ingen hade trott kunde existera. Projektledaren, fil.kand. Berit Brygga förklarar.

“Vi upptäckte en debatt där alla parter undvek personangrepp och bara lade fram nya och relevanta synpunkter. I de miljoner inlägg vi analyserat hittills har vi aldrig sett något liknande. Och inget i forskningslitteraturen indikerade att det överhuvudtaget kunde ske”, säger den förbluffade forskningschefen.

Hitler nämndes inte ens

Men inte nog med det. Ingen av deltagarna i diskussionen som forskarna upptäckte, använde vid något tillfälle beskyllningar om nazismen.

“Hitler nämndes helt enkelt inte. Alla accepterade att motpartens synpunkter varken var sympati för totalitära ideologier eller psykisk sjukdom, utan att det helt enkelt låg förnuftiga överväganden bakom dem. Ofattbart.”

Men även om Berit Brygga är begeistrad över den förbluffande upptäckten, varnar hon för överdriven optimism.

“Mycket tyder dessvärre på att det handlar om en enskild händelse. I över 99,9 procent av alla diskussioner på webbtidningar kan vi fortfarande konstatera att beskyllningar om allvarliga psykiska åkommor och/eller kärlek till en mordisk despot finns kvar. Det sker i genomsnitt vid inlägg nummer 4,64. Dessvärre.”


Översättning: CE översättningsbyrå

Inbrottstjuv rasar över bristande snöröjning

Det skapar en farlig arbetsmiljö när villaägare glömmer att skotta snö i uppfarter och längs trädgårdsgångar, säger inbrottstjuv. Inbrottstjuven Ricky Markussen har vid flera tillfällen

error: Innehållet är skyddat!