Tråkigt namn skapar tråkig Bo

Ända sedan Bo Al var barn har han levt ett tråkigt och enformigt liv. Hans namn bär skulden, menar han själv. Nu forskning visar att han kan ha rätt.

Bo Al har aldrig varit längre än till Gävle. Han har aldrig haft en flickvän och haft samma arbete på en brädgård i över 20 år.

”Det har bara aldrig varit särskilt mycket rörelse i mitt liv”, säger 40-årige Bo Al, när Dagens Dagblad träffar honom i hans lägenhet i Knivsta över en kopp Lipton-te. Bo har många gånger velat göra något extraordinärt med sitt liv, eller bara något ”ganska okej”, som han själv säger. Men varje gång har det gått fel.

”Jag testade att boka en charterresa till Kreta en gång men så fick jag flygskräck. En gång var jag på väg att lyssna på Stefan Borsch (känd dansbandssångare, red.), men så ville min bil inte starta. Det är alltid ett eller annat som blir fel”, förklarar Bo slokörat.

Tove är torr

Forskaren i beteendevetenskap, Anne-Marie Pling, på avdelningen för sociologi vid Stockholms Universitet, har under de senare åren försökt ta reda på hur våra förnamn inverkar på om våra liv blir innehållsrika eller inte. Hennes forskning har resulterat i en rapport som tills vidare har arbetsnamnet ”Tove blir torr – Fransisca får det friskt”.

”Allt i min forskning visar på att man med ett snyggt och kraftfullt namn har förutsättningar för ett roligare och mer innehållsrikt liv. Statistiskt sett finns fler snustorra historielärare som heter Tove och Börje medan människor i omkörningsfilen ofta har helt andra namn”, förklarar Anne-Marie Pling.

Brodern har större framgång

I Knivsta känner Bo Al att hans namn vilar som en mörk förbannelse över honom, och han hade önskat att hans föräldrar lagt ner mer tid på att hitta ett annat namn innan de gick till prästen med honom. Enligt Gudrun Al, Bos mor, tänkte både hon och hennes man både en och två gånger när de skulle namnge Bos yngre bror.

”Vi såg ju att allt gick lite segt med Bo, så därför fick lillebror heta Amadeus. Och han bor och arbetar idag som racerförare i Monaco”, påpekar Gudrun Al, inte utan viss stolthet. Dagens Dagblad frågar Bo om huruvida han inte övervägt att byta namn för att få samma framgång som brodern.

“Kan man det?” undrar en nyfiken Bo.

“Då måste jag ju även byta namn på brevlådan – det verkar lite krångligt…”


Översättning: CE översättningsbyrå

Man gråter över spilld cola

Det skulle bli en trevlig kväll. Frun och barnen var bortresta och Mikael Jansson var utrustad med film, cola och en stor påse godis. Men

Mystisk främling ses igen!

Under gårdagen, mer precis 23:55, befann sig en tonåring från trakten i gränden bakom SF bio. Hon experimenterade med filter på sin telefon och råkande

error: Innehållet är skyddat!