Rasar över avsaknaden av ångerrätt på SMS

I lördags röstade Vivian Norrskog från Lund av misstag på fel deltagare i Lilla melodifestivalen. Sedan dess har hon tappert kämpat men förgäves för att få sin spelade enkrona återbetald.

De flesta saker man köper dagligdags kan man utan problem lämna tillbaka och därmed få sina pengar i retur. Men när det gäller SMS-omröstningar i TV-program avvisar en cynisk junta av TV-kanaler och TV-bolag att ge tillbaka pengarna om man röstat på fel person.

Det erfor den 63-årige socialassistenten Vivianne Norrskog från Lund på lördagskvällen.

“Jag såg Lilla melodifestivalen tillsammans med min yngsta dotter på 9 år, när hon uppmanade mig att rösta på låten ‘Här vid mitt piano’ av den 15-åriga Nina. Jag har aldrig deltagit i SMS-omröstningar tidigare men tänkte att det inte kunde bli fel. Men det blev det”, säger Vivianne med en röst som nästan brister av upprördhet när hon tänker hur en trevlig kväll förvandlades till en mardröm.

För av misstag råkar Vivianne trycka på 3 istället för 6 på sin mobiltelefon och upptäcker det först när hon hunnit skicka det till 1212. Vivianne har alltså lagt sin röst på ett hårdpumpande rocknummer med pojkbandet ‘Chestnut Avenue’ i stället för den trevliga och känslofyllda låten med Nina.

Strö salt i såren

“Men som tur är kommer jag då att tänka på att jag ju enligt konsumentköplagen alltid har 14 dagars returrätt och ringer därför direkt till SVT:s tittarservice för att få felet åtgärdat och min krona tillbaka, och tänker att det ju är en formalitet”, förklarar Vivianne och understryker att hon faktiskt har stor erfarenhet av konsumentköplagen från tidigare kontroverser i samband med felaktiga inköp.

Men när hon kommer fram till SVT:s tittarservice får Vivianne en ny – och större – chock.

“Kvinnan på tittarservice säger helt enkelt att det inte finns någon ångerrätt på SMS-röster och att det står på skärmen: ‘Vid deltagande avsägs 14 dagars ångerrätt‘. Det är som att få en hink vatten över huvudet och jag har svårt att tro att någon kan vara så cynisk och gömma sig bakom den typen av dåliga ursäkter. Därefter minns jag inte så mycket mer av samtalet. Bara brottstycken, där jag upprepande skriker ‘Ge mig min krona tillbaka, tjuv’ och andra elaka saker. Men jag befann mig alltså i upplösningstillstånd”, förklarar Vivianne.

Inte pengarna utan principen

Det som skulle bli en mysig hemmakväll utvecklar sig ännu mer mardrömsaktigt när pojkbandet Chestnut Avenue vinner programmet. Med hjälp av den ödesdigert felaktiga rösten.

De följande dagarna tillbringar Vivianne rasande i telefon med både sin telefonoperatör och flera medlemmar i SVT:s ledning.

“Det är så lätt att bara ge upp. Att säga ‘jaja, det är ju bara en krona’, men jag är ju inte typen som bara låter saker ske. Det här är en fråga om principer och bara för att man sätter upp en skylt på en TV-skärm betyder inte det att man kan låta sig göra folk ansvariga för sina egna fel – inte heller även om det bara rör sig om småpengar som det i det här fallet handlar om”, säger Vivian Norrskog med en blick av stål.


Översättning: CE översättningsbyrå

[social_warfare]

Man gråter över spilld cola

Det skulle bli en trevlig kväll. Frun och barnen var bortresta och Mikael Jansson var utrustad med film, cola och en stor påse godis. Men

error: Innehållet är skyddat!