Kaffeberoende man förnekar sömnproblem

André Grönberg förnekade igår inför sina arbetskamrater att hans kaffedrickande stör hans nattsömn.

”Jag har inga problem att sova”, sade Grönberg. ”Varenda natt sover jag som ett barn vid fyratiden på natten. Visst kan jag vara lite groggy när jag vaknar vid halv sju, men så fort jag tömt min 3,5-liters ’Superklunk-mugg’ med kaffe så mår jag bara bra. Är fikat klart än, Harry? Allvarligt talat, jag sover minst åtta timmar i veckan. Tycker du att det verkar vara ett problem? Eller?”

Grönbergs arbetskamrater håller dock inte med. Johanna Fogelberg, som blev koffeinfri redan för tre år sedan, sade att hon ”verkligen börjar bli orolig för honom. Han börjar skrika om insekterna som kryper på skinnet på honom. Det är som det där avsnittet av Star Trek när besättningen inte fick tillräckligt med REM-sömn och började få hemska hallucinationer.”

André Grönberg medgav att sömn var ett problem ett kort tag förra året, men att han numera håller igen på kaffet för att åtgärda problemet. ”Inget kaffe för mig efter klockan 02.00 på vardagar eller 05.00 på helgerna”, sade han. ”Det är bara när jag bryter mot den regeln som jag får problem med att sova. Å andra sidan är det just när jag inte dricker kaffe på några timmar som jag får verkliga sömnproblem. Jag får kraftig huvudvärk, skakningar och fingertopparna brukar få blåa skiftningar. En gång lät jag bli att dricka kaffe under en hel dag och sov i 53 timmar i sträck. Det är vad jag kallar för sömnproblem, det!”

Doktor Bengt Fjällström vid Uppsala Universitets sömncenter säger att ”många människor förnekar att kaffe förorsakar sömnproblem. De sover inte en blund på hela natten och skyller på någonting annat. Det är en del av att förneka beroendet.”

André tömmer sin gigantiska mugg med texten ”Om den här koppen är tom är det bäst att du springer och gömmer dig” och erkänner att han verkligen hade haft svårt att sova föregående natt. ”Men det var inte på grund av kaffet. Det var på grund av lampan i kylskåpet. Den plågade mig verkligen. Var den tänd? Var den släckt? Jag började vanka fram och tillbaka och kunde inte få tanken på den där lampan ur huvudet. Så jag gick ner i källaren och gick fem kilometer på gångmaskinen och zappade i några timmar. Inte det där larviga ’titta på ett program i fem sekunder och sedan byta kanal’-zappandet, utan riktigt superzappande. Jag tittade inte mer än en halv sekund på samma kanal under två timmar i sträck.”

”Det kan inte bero på kaffet. Det kan det bara inte”, fortsatte Grönberg. ”Nej, inte mitt kaffe. Mitt älskade kaffe. Inte skulle du hålla mig vaken om nätterna, väl? Hallå där! Sluta stirra på min mugg, grabben!”

error: Innehållet är skyddat!