Jorden snurrar snart åt andra hållet

Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC som presenterades för världens beslutfattare i onsdags visar på att klimatförändringen går mycket fortare än beräknat. Följderna kan bli att jordrotationen stannar av eller till och med byter håll redan om 15 år.

Det är IPCC:s forskargrupper WG 1 och WG 2 som för första gången samarbetat efter att ha råkat boka samma möteslokal i Washington. ”När vi satte oss ned vid samma bord märkte vi inte bara att vi hade massor gemensamt utan också att våra respektive forskningar påverkade varandra på ett mycket spännande sätt”, säger Mike Whyman, huvudforskare i WG 2. Det är det så kallade ”2-gradersmålet” som ligger till grund för de nya upptäckterna.

2-gradersmålet kommer ursprungligen från Kyotoprotokollet och går ut på att jordaxeln innan år 2030 skall rätas upp med minst 2 grader. De förväntade effekterna av detta är att väderförhållandena jorden runt blir mer stabila och att medeltemperaturen sjunker något, p.g.a. den nya vinkeln. Det beror främst på att skillnaderna mellan dag och natt blir mindre nära polerna.

Det forskarna nu har upptäckt är att då jordaxeln rätas upp och temperaturen samtidigt stiger – minskar jordens friktion mot rymden. Detta i sin tur leder till att jetströmmarna påverkas negativt och börjar bromsa jordrotationen. Med nuvarande utsläppsnivåer kommer vi att märka av förändringarna redan år 2030, i Sverige kommer dygnet att bli ca 15 minuter längre varje vecka, särskilt vid lunchtid, varnar forskarna. År 2045 kommer jorden helt att sluta snurra om inte drastiska insatser görs idag.

När jorden väl har stannat till talar allt för att klotet därefter kommer att börja rotera åt andra hållet, i likhet med Venus. ”Det finns helt enkelt för mycket lös materia i rörelse och då kompenserar jorden det hela, det är helt vanlig fysik”, säger Cooper Nangle. Ett icke-roterande klot vore heller inte så bra eftersom det skulle innebära ett 365 dagar långt dygn.

Dagens Dagblad fick exklusiv intervju med Vilhelmina Odenberg, som varit en av Sveriges representanter på IPCC-mötet:

Vilka effekter har det här för den vanliga människan?

– Oj, jag vet knappt var man skall börja! Följderna är ju naturligtvis helt enorma! Ekonomiskt kan det här bli en mardröm för många, värdet på villor och bostadsrätter med kvällssol kan sjunka i botten när de istället får morgonsol, t.ex.

Hur påverkas naturen av det här?

– Det blir en omställning för alla träd och blommor, men de klarar sig troligen relativt bra – egentligen är det ju lite som att vrida krukväxterna i fönstret hemma – och det sägs ju vara bra!

Vilka är de allvarligaste riskerna det talats om på IPCC-mötet?

– Många uttrycker oro inför vad som händer längre fram i tiden, när jorden börjar snurra åt andra hållet. Det finns en mycket stor risk att hastigheten bara ökar och ökar. En teori visar på att år 2052 kommer jorden att snurra så snabbt åt fel håll att månen slungas iväg ut i rymden och då kan vad som helst hända.

Vad tror du att världens beslutsfattare kommer att göra nu, för att förhindra detta?

– Ingenting antagligen. 2-gradersmålet är ju något som vi ursprungligen jobbat för och då känns det ju väldigt konstigt att plötsligt avbryta alltihop. USA har dessutom redan uttalat sig positivt för den här utvecklingen eftersom de nu skulle hamna först på dygnet och hoppas på att därmed återta världsdominans i ekonomin.

Vad tror du själv om det här?

– Jag är ju själv inte forskare, men har ju haft en del bra idéer genom åren ändå och tror att många missar den viktigaste innebörden av det här. När jorden börjar snurra åt andra hållet kommer ju tiden att börja gå baklänges också, och då löser sig miljöproblemen av sig själva – jag ser fram emot att leva om 70-talet!

Den mirakulösa kattdieten

De flesta dieter misslyckas eftersom vi inte kan sluta äta och tänka som människor. De flesta av oss har aldrig lyckats med en diet. Men

Produkttest: Luftfräschare

Marknaden för luftfräschare har undergått något av en revolution de sista åren. En förvirrande uppsjö av produkter har inneslutit allmänheten i ett moln av exotiska

error: Innehållet är skyddat!