Möte med en framtidsforskare

Vi träffade framtidsforskare Matteo Rosenqvist på Institutionen för Framtidsbedömning vid Lunds universitet, för att ta reda på vad framtiden har i beredskap åt oss vanliga dödliga. Det blev ett mycket intressant samtal på Matteos hemtrevliga kontor.

”Framtiden har precis börjat, och om vi ska hänga med i utvecklingen måste vi lära oss att ta till oss ny teknik och inte låta oss avskräckas av massmedias skrämselpropaganda. Pressen, och då menar jag i första hand kvällspressen, har gjort det till sin mission att sprida propaganda mot den digitala utvecklingen, IT-revolutionen med internet i spetsen. Kanske är det för att de är rädda. Den digitala utvecklingen kommer ju att bli pappersmedias död,” säger Rosenqvist.

Hur blir det då i framtiden? Jag ber honom ge några konkreta exempel. ”Ja, om jag börjar med kroppen så kommer vi att ha ett DNA-analyschip inopererat någonstans i kroppen. Det chipet kommer att vara mikroskopiskt litet och kommer inte att besvära oss det minsta. Chipet kan kontrollera våra kroppsfunktioner och larma vid för högt blodsocker eller blodtryck. Det kommer också att rapportera din fysiska status till vårdcentralen, försäkringsbolaget och din arbetsgivare. Chipet ger oss även möjlighet att navigera via GPS, samt att ta in upp till 500 tv-kanaler. Men det viktigaste är nog hälsokontrollerna, chipet beställer hem lämplig medicin, säger åt dig när du ska motionera, vila, sova, äta och vakna och kommer på alla sätt att se till att din kropp alltid har ett optimalt hälsoläge”.

Nu blir Matteo ivrig. Han berättar att några forskare på institutionen just har tagit fram en prototyp på en toalettstol som gör både ”den lilla” och ”den stora” hälsokontrollen på det du presterar på toaletten. På en display ser du direkt statusen på din urin och avföring. Programmet som styr toalettstolen och resten av badrummet heter ”Flush” och styr även pappersförbrukningen, inköp av förbrukningsmaterial och karieskontroll. ”Möjligheterna är enorma och begränsningarna små,” säger Matteo entusiastiskt och berättar nu om hur inköpen kommer att skötas i framtiden.

”Smarta kylskåp är bara det första vi har sett. Allt kommer att integreras och chipet i din kropp är centralen. Människan ska stå i centrum och inte bli en slav under maskinerna. Chipet får information från ”Flush”, som sedan komponerar ihop fyra mål mat med optimalt närings- och fiberinnehåll. Sedan sker allt automatiskt över internet: Inköpslista skickas till butiken, räkning skickas till din bank, receptet skickas till displayen i köket, och sedan är det bara att servera. Kläder, möbler och bröllopsgåvor kommer också att köpas automatiskt med hjälp av personlighetskartläggningar av bekantskapskretsen. Allting kommer att bli så enkelt!”

Matteo fortsätter att servera framtidsvision efter framtidsvision och jag rycks med i hans entusiasm, och försöker föreställa mig framtiden med trädgårdsrobotar, virtuella barnvakter, elektroniska chefer och självrengörande hus. Det kommer att bli en underbar framtid, och mest ser jag fram emot ett långt liv. Vi kommer att leva extra länge på grund av de noggranna hälsokontrollerna.

Vad man sedan ska göra av all extra tid, är en helt annan fråga.

FBI lanserar femdygnsprognoser

Dagens prognos: Till en början lätta, spridda kriser, uppsprickande på eftermiddagen. Under morgondagen klart till halvfarligt. FBI säger att de nu kommer att sluta med

Trump föreslår världsomfattande tidszon

Vid Förenta Nationernas sammankomst idag tillkännagav Donald Trump ett förslag om att slå samman all världens tidszoner i en världsomfattande tidszon (VTZ), som skall synkroniseras

Hundens egna regler

Att jaga katter: När du jagar katter, se till att du aldrig – riktigt – fångar dem. Det förstör allt det roliga. Besökare: Fastställ snabbt

error: Innehållet är skyddat!