Musikfestival för kompmusiker

Efter att orkestern tagits bort i samtliga tv-sända melodifestivaler har orkesterledaren, musikern och låtgissaren Kalle Moraeus bestämt sig för att göra en egen festival – kompmusikfestivalen.

Det är en tävling helt utan leadsångare och melodier. Moraeus själv säger till Dagens Dagblad: ”Jag vill skapa en egen tävling för oss kompmusiker. Vi märks aldrig annars så nu är det vår tur att stå längst fram i rampljuset. Droppen var när även SVT bestämde sig för att köra playback! Vi vill också vara med i tv! Alla kan ju inte vara med i en massa lekprogram.”

För att göra tävlingen lite mer analyserande och musikervänlig kommer varje instrument i varje låt att spelas individuellt. Först kommer trummisen in och kör igen om låten. Sen kommer basisten och sen gitarristen och så vidare. En annan ändring i regelboken är att varje låt måste vara minst åtta minuter lång. Detta inbjuder förstås till långa utdragna improvisationer ”om feeling uppstår”.

Röstningen kommer att bli ganska unikt. Varje jury kommer att faxa in en ton i taget ur en låt till studion. Efter varje infaxad ton ska en av programledarna gissa vilken låt som tonen kommer från och därmed vilken låt som fått den aktuella poängen. Vid felgissning går turen över till den andra programledaren. Den som först gissar rätt låt får en kokbok av Robert Wells.

Det var från början tänkt att Kalle Moraeus mamma skulle vara en av programledarna. Men hon har efter många års tittande på ”Så ska det låta” blivit tvungen att tacka nej.

Beyoncé förkastar teorier om universum

I förra veckan lät artisten och skådisen Beyoncé via sin agent meddela att hon allena besitter vissa elementära sanningar om universum. Sanningar som försätter tidigare

Trump föreslår världsomfattande tidszon

Vid Förenta Nationernas sammankomst idag tillkännagav Donald Trump ett förslag om att slå samman all världens tidszoner i en världsomfattande tidszon (VTZ), som skall synkroniseras

error: Innehållet är skyddat!