Socialdemokraterna lovar utökat alfabet

Stefan Löfven lovar i årets valkampanj att utöka dagens alfabete från 29 till minst 31 bokstäver före 2022 ”när vi… öh, jag menar om vi blir valda”. Socialdemokraterna berättar att de överväger en rad olika tillägg för att bättre spegla det multikulturella svenska samhället.

Stefan Löfven har koncentrerat valrörelsen runt frågan och anklagar nu moderaterna för att ha undlåtit att infria sina tidigare vallöften. Under ett tal i riksdagen for han ut mot moderaterna. ”Under de fyra år som moderaterna suttit i Stockholm har de inte lyckats med att lägga till en enda bokstav i alfabetet. Vi socialdemokrater lovar att det ska finnas minst en ny konsonant i klassrummen före 2022 samt en full uppsättning utländskt klingande tecken tillgängliga för Svenska Språknämnden före 2025.”

Löfven avfärdade snabbt invändningen att det skulle vara väldigt dyrt att utöka alfabetet. ”Hela kostnaden läggs på entreprenad och kommer skötas av före detta ledningen för SL och Connex.” Exakt vilka bokstäver som kommer att väljas är ännu hemligstämplat. Dock är regeringen pressad av högerblocket att återinföra gamla fina vikingarunor ”som gick hopplöst förlorade när Sverige brutalt påtvingades kristendomen på 800-talet.”

Andra lobbar för en kontinental teckenuppsättning som man hoppas ska lösa långvariga diskussioner om uttal. ”Efter 60 år vet vi fortfarande inte om Amerika bombade Hiróshima eller Hiroshíma. Dessutom var det många som ville att vi skulle anpassa svensk stavning till stockholmska… eh jag menar rikssvenska, för att bli av med bokstäver som är knepiga för utlänningar, till exempel ä.”

Reaktionerna bland etniska minoriteter har varit olika. Svenskar med kinesisk bakgrund välkomnade förslaget och talade varmt för ett alfabete med 700 bokstäver, med tecken för vårrullar och sojawokgryta. Förra veckan brändes en flyktingförläggning ner av tretusen illegala invandrare som fått veta att ryska bokstäver inte kommit med på listan. Flyende hutu och tutsi uttryckte glädje över att få veta att man tillsatt en språkkommitté för att utreda hur man bäst fonetiskt uttryckte afrikanska klickljud.

Marcus Dicander, doktorand på matematiska institutionen vid Stockholms universitet skrev ett debattinlägg i Svenska Dagbladet där han föreslog att man slår ihop det svenska alfabetet med det grekiska, vilket genast ledde till bättre relationer mellan universitetet och sektionen för teknisk fysik vid KTH.

Många andra intellektuella förutsäger dock att förslaget kommer att gå åt skogen. ”Vad regeringen än beslutar är det alltid någon del av befolkningen som kommer känna sig utanför. Det är troligare att socialdemokraterna bara tar in alla bokstäver och förvandlar alfabetet till kaos.” En riksdagsman avfärdade bestämt detta med ett typiskt: ”__r_ sn_ck”.

SVT söker ny vd

Sveriges Television söker en ny vd som ska styra och ha ansvaret över alla medarbetare på SVT. Vi tror att du är i medelåldern och

PawSense skyddar din dator från katten

Om du har problem med att katten använder din dator finns det nu äntligen en lösning: PawSense (”Håll tassarna borta”) från det amerikanska företaget BitBoost.

error: Innehållet är skyddat!