Ny innovation möjliggör tankeövervakning av anställda

WebSpy AB, leverantör av mjukvara för övervakning av datoranvändare, har tillsammans med Neuro Tech Inc, tillverkare av EEG-maskiner, tagit fram det ultimata övervakningsverktyget för att kontrollera anställda.

”Normalt kan en användare kringgå nätövervakningsprogramvara, som då endast registrerar vad användaren faktiskt gör med sin dator”, berättar WebSpy:s VD Greger Salomonsson. ”WebNeuro Pro kan övervaka alla händelser i en anställds arbetsdag. Om de så mycket som tänker att de skall ladda ner en piratfilm, så vet vi det.”

En patenterad algoritm analyserar hjärnaktiviteten och avgör om den anställde tänker på arbete eller vad han/hon skall äta till lunch. Ett flexibelt larmsystem tillåter olika nivåer av icke arbetsrelaterade tankar och larmar därefter. En avdelningschef kan bli meddelad via e-post varje gång någon anställd tänker på något annat än arbetet.

”Olika företag tillåter olika mycket tankar som inte har med arbetet att göra, och tillåter också olika innehåll i dessa icke arbetsrelaterade tankar”, fortsätter Salomonsson. ”Om en arbetsgivare tillåter fem minuters tankar på familjen för varje anställd, kan vårt system hantera det. En mer liberal arbetsgivare kan kanske tillåta sju minuter, och det klarar systemet också.”

Många arbetsgivare oroade sig över om deras anställda skulle underlåta sig den här sortens övervakning. ”I våra fältstudier upptäckte vi att det var väldigt enkelt att övertyga personer att fästa fjorton elektroder på huvudet”, säger Mia Jönsson på Neuro Tech. ”Vi berättade helt enkelt att det var en ny typ av biometrisk säkerhetslösning för att ge tillgång till datorn. När vi sedan berättade att det hjälp i kampen mot terrorism, med tanke på vad som hände den 11 september 2001, då tystnar genast alla protester.”

Flera administrativa chefer är mycket positiva till möjligheterna med denna produkt. ”Det borde inte vara alltför svårt att knyta ihop det här systemet med vårt tidredovisningssystem. Då skulle vi bara behöva betala våra anställda för verklig produktiv tid, och inte den tid som man funderar på om lille Kalle kanske skulle vara sjuk hemma i stället för på dagis”, tyckte Harald Tidblad på Galvplåt AB.

Mot en extra kostnad kan man också köpa WebNeuro Guld, som innehåller modulen Enforcer. Denna modul koncentrerar sig på problemanställda. ”Varför sparka jobbsurfare, när det kostar massor att lära upp nya anställda? Enforcer påminner helt enkelt den anställde vad de egentligen skall göra, genom att aktivera en lätt urladdning på 465 volt via elektroden på örsnibben”, redogör Salomonsson. ”Det krävs inte alls många laddningar för att få rättning i leden!”

Det pågår utveckling av en trådlös version av systemet, som anpassats för de personer som måste lämna sitt skrivbord under arbetsdagen. Salomonsson fortsätter: ”Hur lite man än tycker om det, så finns det tillfällen då personer måste lämna sin plats för att till exempel gå på toaletten. Vi vill helt enkelt göra arbetsgivare medvetna om att detta behov kan uppstå.”

Mätningar har visat att icke arbetsrelaterade tankar kostar företag miljontals kronor i förlorad produktivitet.

Pongo tar ut skilsmässa

Hollywoodstjärnan Pongo, känd från filmen 101 dalmatiner, har tagit ut skilsmässa från sin tik Perdita. Orsaken till skilsmässan uppges vara otrohet, vilket Perdita inte förnekar.

Hon gör det för pengarna

Freya Stenbeck tillbringar sina kvällar talandes i telefon. Oftast med män, men ibland även med kvinnor. Och hon gör det för att dryga ut studielånet.

Överklockning skapade tidsreva

En tidsreva skapades för ett kort ögonblick idag då Niklas Valfridsson överklockade sin dator. Överklockning har länge beskyllts för att vara en av orsakerna bakom

error: Innehållet är skyddat!