Svenska elever ändrar uppfattning om undermåliga läromedel

I ett något oväntat uttalande meddelade ordföranden för SFER, Svenska Förenade Elevråd att svenska grundskoleelever inte längre ämnar beklaga sig över undermåliga läromedel.

”Det är korrekt”, medgav ordföranden Kalle Svanstedt inför en nyfiken presskår. ”Vi tänker inte längre låta negativa tankar störa vår inlärningsprocess. Det här med EU är viktigt”, fortsätter Kalle som gick ut sjunde klass vid elva års ålder och inte haft ett fel sedan han stavade genre med ”ch” under ett rättstavningsprov i tvåan. ”Det var en kuggfråga”, tillägger han surt.

Anledningen till kovändningen sägs vara att innehållet i moderna, nyutgivna läroböcker har läckt ut. ”Ungdomarna har häpnat över de nya böckernas sakliga innehåll, korrekta språk och sanningsenliga bilder”, förklarar bibliotekarien för faktaboksavdelningen på huvudstadens stadsbibliotek, Erik Sjögran. ”Den genomtänkta pedagogiken i böckerna skrämmer dem. All kul propaganda, åsiktsvridna bilder och roliga faktafel är borta.”

Historia är ett av de ämnensområden där eleverna nu backar. Niondeklassaren Tommy Book Ohlsson förklarar. ”Alltså, för tillfället läser vi om kalla kriget. Hur fett är det? Jag har redan bett farsan undersöka om det går att gräva ner ett bombskydd i gräsmattan.”

Men det är inte bara på historiesidan eleverna nu helt plötsligt gläds åt sina sönderfallande böcker. Flertalet elever landet över har inställt sig i protestleden mot de nya utgåvorna. ”Jag var på bokmässan i våras”, säger högstadieveteranen Elina Malmkvist. ”Ögnade genom en nyutkommen geografibok för privatskolor. Slovakien. Serbien. Självständiga? Jag trodde de låg i Östtyskland”, erkänner hon. ”Tänk att behöva lära om allt igen. Innan man vet ordet av det delar de väl Sovjet också.”

Till och med på Granlundsgymnasiet i Linköping där det nyligen inhandlades en hel uppsättning SO-läromedel på cd-rom är eleverna upprörda. Kalle Svanstedt, som själv gått igenom SO-skivan, instämmer i kritiken. ”Se på ekonomiteorierna”, föreslår han. ”Hade jag använt dagens matematiska värderingsmodeller och beräkningsgrunder och inte de i vår bok från 1986, hade jag aldrig kunnat sälja min sajt skolans-geni.nu till Google för åttiosex miljoner”, konstaterar han. ”Det här miljö- och långsiktstänkandet är så trist.”

Vad pengarna regeringen lovat satsa på skolan skall gå till istället vet Kalle redan. ”Om det verkligen blir en satsning kommer vi försöka få snabbmatskedjorna att öppna nya filialer där gympasalarna en gång låg.”

Som svar på en sista fråga garanterade ordföranden för SFER att han nu utan problem kan stava till genre både på svenska och franska och han lovade jobba hårt för att få Nelson Mandela frisläppt. ”Ner med förtryckarna och kommunismen”, förkunnade han och avlägsnade sig från mötet med en religionsbok, med påven Johannes Paulus I på framsidan, tryckt under armvecket.

Kärnkraftsdrömmar går upp i rök

Drömmen om att skapa oändligt med billig energi endast med hjälp av aceton och ljudvågor är total nonsens har experter varsamt konstaterat. Tidigare i år

error: Innehållet är skyddat!