Vissitus – en ny folksjukdom!

En undersökning visar att allt fler drabbas av vissitus. Den drabbade ser då en massa prickar i olika färger ”framför” det vanliga synfältet. Prickarna finns där även när man blundar och det gör att det kan vara svårt att sova. Mörkerseendet påverkas också eftersom prickarna då upplevs mer störande än när det är ljust.

Man har kommit fram till att vissitus ofta drabbar teaterbesökare. Anledningen är de höga ljusstyrkorna som används på scenen. Men att komma tillrätta med problemet är inte så enkelt som man kan tro. En teaterregissör berättar: ”Många teaterföreställningar kräver energi och då måste det vara väldigt ljust. Att minska ljusstyrkan vore att inkräkta på det konstnärliga uttrycket.”

En skådespelare berättar: ”Man måste ha en viss ljusstyrka för att få den rätta feelingen på scenen. Jag har också svårt att se scenen och de andra skådespelarna om det är för mörkt.” En annan skådespelare säger: ”Det ska vara snorljust, och lite till!”

En ljustekniker berättar ”Folk vill ha starkt ljus. Och det gäller att även de som sitter längst bak ser ordentligt.”

Men vissitus drabbar inte bara publiken utan också skådespelarna. En man som jobbat 25 år i branschen säger: ”När jag började spela teater var det ingen som berättade att det kunde vara farligt med så starka lampor. Och tekniken utvecklades och lamporna blev starkare och effektivare. Tidigare trodde man nästan att det skulle vara så, att det var naturligt att man såg prickar efter varje föreställning. Men efter en speciellt hård arbetsperiod försvann inte prickarna, inte ens under semestern. Det var då jag förstod att jag drabbats av vissitus. Så nu har jag alltid solglasögon på mig när jag jobbar. Jag kan inte vistas i så starkt ljus.”

”Tidigare tyckte man det var häftigt när man var nästan blind efter en föreställning eller en repetition. Men det är så lagom kul att se många av sina äldre arbetskamrater gå omkring på stan med blindkäpp numera,” säger en yngre skådespelare.

Många människor har blivit medvetna om riskerna och skyddar sig. En teaterbesökare säger så här: ”Jag har alltid solglasögon med mig när jag går på teatern. Det brukar oftast vara för ljust. Men jag har köpt ett par dyrare brillor som ger korrekt färgåtergivning. De flesta som har solbrillor, har billiga saker som man kan köpa på vilken bensinmack som helst för 49 kronor. Med ett par såna blir ju färgåtergivningen helt fel! Varför ska de lägga ner hundratusentals kronor på ljussättning och ljusutrustning för, när de flesta ser föreställningen genom ett par billiga mack-brillor??”

En ögonläkare berättar: ”På måndagarna har vi normalt fler patienter som söker för vissitus. De flesta har sett någon föreställning under helgen och drabbats av vissitus. Det är egentligen helt sjukt. Det är numera väldigt vanligt att både publik, skådespelare och ljustekniker har solglasögon under en föreställning!”

Men teaterbranschen har ”fått upp ögonen” för detta problem. ”Vi tar vårt ansvar och säljer solglasögon i entrén. På biljetten till ljusstarka föreställningar varnar vi för starkt ljus. Och vi för en ständig dialog med skådespelare och regissörer om att hålla mänskliga ljusstyrkor. Det är bättre att vi håller oss inom rimliga gränser än att kommunens ”lux-poliser” kommer och bryter strömmen när det blir för ljust,” säger en teaterproducent.

På teaterfestivaler säljs ofta solglasögon i mängder. Under den senaste kultfredsfestivalen såldes massor med överlevnadspaket. Det består av ett par solglasögon, ett par öronproppar, fyra morötter och en Treo.

Även filmbranschen har drabbats av den nya folksjukdomen. En biografmaskinist berättar: ”Jag kan inte jobba utan solglasögon numera. Det är alldeles för ljust! Biografägarna vill inte minska ljusstyrkan på filmen av konkurrensskäl. De är rädda att publiken ska välja en annan biograf i så fall. Ändå sitter många och kisar eller med solglasögon och tittar på filmen.”

Hur ska man då komma tillrätta med problemen? De flesta är överens om att man måste ”belysa” problemet i massmedia och ”upplysa” folk om att stark ljus kan vara skadligt.

Uppvärmning inför skidsäsongen

Gå till närmaste slaktare och betala 200 kronor för att få sitta i frysrummet en halvtimme. Bränn sedan 500 spänn på att återställa kroppstemperaturen. Uppsök

Kalorier som inte räknas

På stående fot All mat man äter när man står upp är kalorifri. Varför det förhåller sig på detta vis är inte helt klargjort, men

SVT söker ny vd

Sveriges Television söker en ny vd som ska styra och ha ansvaret över alla medarbetare på SVT. Vi tror att du är i medelåldern och

Rollatorstölder ökar lavinartat

Rollatorstölderna i Sverige har ökat med 340 % hittills i år, det vill säga nära en fyrdubbling. Det är framför allt i storstäderna som problemen

error: Innehållet är skyddat!