750 elever sades upp när skolan delades

Skolledningen på det nyligen sammanslagna Östra och Västra Citadellets gymnasium utlyste att 750 elever kommer att sägas upp som ett led i skolornas besparingsprogram.

Skolstyrelsens ordförande Gun-Britt al-Wahiri sade: ”Vi har en fördubbling av elever nu när sammanslagningen är genomförd. Det är helt enkelt för mycket på en gång”.

”Styrelsen fick i fjol i uppdrag av väljarna att minska klasserna, minska kostnaderna och höja testresultaten. Vi har uppnått alla de tre målen genom att rikta uppsägningarna mot mindre begåvade elever”, sade al-Wahiri.

Även idrottslaget Bävrarna berördes av uppsägningarna. ”Vi fick säga upp hela tre tränare. Skolan diskuterade att ha alla tre med enligt ett roterande schema, men på grund av försäkringsavgifterna behöll vi bara den med kortast brottsregister”, förklarade al-Wahiri.

Många elever är rädda för att det här inte blir den sista uppsägningsvågen. Christina Sten-Wikman hjälper till i videorummet och är orolig för sitt jobb. ”Jag är lättad över att jag klarat mig igenom de här nedskärningarna, men det finns tolv ungar som tar videoapparaterna till klassrummen. Jag tror att jag står på tur ut”, beklagade han sig.

Norbert Landgren var en av de studenter som fick foten. Landgren säger: ”Jag var klassens clown på Östra, men killen på Västra gick första ring och jag är avgångselev. Jag antar att de ville ha någon som skulle stanna kvar lite längre.”

al-Wahiri utesluter inte fler nedskärningar och sade att skolstyrelsen överväger en 1:1-lärartäthet. ”Sjuttiotre elever skulle verkligen vara toppen, men vi måste tänka på framtiden då vi kan behöva anställa fler lärare”, fastställde hon.

Styrelsen tänker även slå samman matsalarna i syfte att öka inkomsterna. ”Jag tror verkligen att hopslagningen av Östras köttfärsgömma och vår krämiga tonfisksurprise kommer att öka inkomsterna. Ungarna kommer att äta upp det här”, sade Västras mattant, Gena Mattsson.

Johan Ristberg, Östra gymnasiets rektor, tvingades till förtidspension, men fick ett tillfredsställande avgångsvederlag inklusive skolans simbassäng.

error: Innehållet är skyddat!