Dansk anställd i butik i Köpenhamn

Nu kommer det på nytt talas annat än svenska i Köpenhamns butiker. Ett av stadens varuhus har nämligen anställt en dansktalande medarbetare till arbetsgivarorganisationen Dansk Erhvervs stora förtjusning.

I och med anställningen av en danskspråkig medarbetare till underklädsavdelningen går Magasin du Nord in i en ny fas.

Hittills har det bara varit möjligt att hitta och anställa svenskspråkiga medarbetare, säger varuhusets talesperson Mats Göran Johansson.

”Vi blev väldigt överraskade när vi träffade en dansk med kunskaper inom service och kundtjänst som dessutom hade ett brinnande intresse för att jobba med kunder. Så självklart var vi tvungna att anställa henne på en gång. Och vem vet; detta kanske är början på en ny trend där vi även kommer att behöva prata danska med andra än bara våra kunder”, säger Johansson efter en lyckad anställning av 22-åriga Sonja Petri Jensen från villastadsdelen Brønshøj i nordvästra Köpenhamn.

Unga danskar kanske på väg

Mats Göran Johansson räknar med att anställningen kan locka andra unga danskar till att testa sina förmågor inom butikshandel i allmänhet och kundservice i synnerhet.

”Vi vill väldigt gärna komma i kontakt med andra unga danskar som förstår att det finns mer än realityshower och jobb inom mediabranschen, och som tycker det vore kul att jobba med människor”, säger han.

Hos Dansk Erhvervs lokala avdelning, DE Köpenhamn, är man också glad över utvecklingen.

”Anställningen av Sonja Petri Jensen visar att det var rätt beslut att fortsätta ha danska som komplement till svenska i vår medlemskommunikation”, säger Lars Hende som är ordförande för den två medarbetare stora danska avdelningen.

Sonja Petri Jensen förstår inte själv uppståndelsen kring sin anställning.

”Jag ska ju bara ha ett jobb så att jag liksom kan få ihop lite pengar, så att jag kan få en plats vid castingen av nästa Paradise Hotel. Och så kan jag ju liksom få personalrabatter på Aubade, Marie Jo och Marc Jaacobs”, säger Sonja som till vardags läser till multimediaassistent på West Copenhagen Applied Business & Commercial College (tidigare Ballerups Handelsskola, red.).


Översättning: S. Fransén

Ny skatt på pretentiös mat

Mat som folk köper uteslutande för att skryta och skrävla, får eventuellt en ny skatt. Det föreslår regeringen och Miljöpartiet i kölvattnet av den kontroversiella

error: Innehållet är skyddat!