Fin gräsmatta har blivit klassfråga

Tycker du att din granne har en finare gräsmatta än vad du själv har? Inte konstigt i så fall, han plöjer antagligen ner en förmögenhet i marken varje år.

Docent Holger Svinbratt vid Lunds Universitet har just avslutat sin doktorsavhandling om gräsmattor. Avhandlingen visar att en grön och frisk gräsmatta inte alls är resultatet av åratal av hårt arbete, utan resultatet av en fet plånbok!

En fin gräsmatta är förbehållet de rika i samhället och trädgården har nu blivit en klassfråga. ”Detta är sorgligt, men medelinkomsttagaren har inte råd att hålla en perfekt gräsmatta, det har helt enkelt blivit för dyrt. Det spelar ingen roll hur mycket tid du lägger på din gräsmatta, kan du inte förse den med dyra gödningsmedel, kalk och investera i en vertikalskärare, så har du inte en chans att imponera på några grannar. Ska vi ha ett samhälle där bara de rika har råd att ha en fin gräsmatta?”, säger Holger och dunkar högernäven i den digra högen av papper som utgör avhandlingen.

Beräkningar i avhandlingen visar att det kostar upp mot 2800 kronor per säsong att underhålla en gräsmatta på 500 kvm.

”Det är för mycket! Regeringen måste ta upp den här frågan. Kalk, gödsel och vertikalskärare måste subventioneras, annars kan det gå illa för småhusägarna som ju redan är hårt belastade. Att ha en brun gräsmatta med mossa kan vara rent förödande för den psykiska hälsan. En man i Halland spenderar nästan 4000 kronor på sin gräsmatta varje år, och det har knäckt hans ekonomi totalt. Hans äktenskap har spruckit och han står på ruinens brant.”

”En annan man som jag intervjuat i min avhandling har berättat om trakasserier från grannarna, orsakade av en ful gräsmatta. Mannen hade helt enkelt inte råd att underhålla gräsmattan så den blev full av ogräs, mossa och kala bruna fläckar. Grannarna bjöd inte honom på den årliga kräftskivan och de skrattade bakom hans rygg. Detta knäckte mannen så mycket att han nu har flyttat. Nu vågar han inte ens ha balkong.”

Docent Holger Svinbratt tänker inte ge sig i den här debatten. Han har skrivit en motion om ämnet och håller just nu på att samla in namn till sin protestlista. Han har redan fått ihop över 30 000 namn.

Och visst skriver vi på, för så här får det inte gå till.

Den ultimata guiden till alla typer av grillfester

Eftersom den verkligen förenar eld, djuroffer, trädfällning, alkohol och härligt friluftsliv, förblir grillfesten hemma i kvartersträdgården den mest populära av umgängesseder. Här följer en elementär

error: Innehållet är skyddat!