Gungor rena dödsfällor i Tyskland

Tyska lekplatser är inte tillräckligt förberedda för vintern enligt resultat från en nationell undersökning genomförd av den tekniska inspektionsorganisationen TÜV som besökt över 300 lekplatser. Deras experter kritiserade särskilt avsaknaden av vinterdäck på gungor och gungbrädor. I svåra väderförhållanden skulle detta kunna orsaka allvarliga olyckor.

Generellt resulterade undersökningen i svidande kritik. Till och med nu, långt inne i februari, var mer än tre fjärdedelar av lekplatserna bara utrustade med sommardäck. Det innebär att när det väl är snö eller is skulle barnen lätt kunna tappa kontrollen över sin lekutrustning och välta.

Harald Osterhagen från TÜV rekommenderar därför att lekplatserna utrustas omedelbart. ”Om inte vinterdäck längre är ett alternativ, bör snökedjor eller dubbdäck användas i motsvarande väderförhållanden”, förklarar experten. ”Att bara leka lugnare i gungan eller på gungbrädan räcker inte.” Inte ens allvädersdäck rekommenderas och de är inte ens lagliga i vissa delar av landet.

Förutom de olämpliga däcken hittade även inspektörerna från TÜV flera andra brister som gör lekplatserna till säkerhetsrisker under vintern. Till exempel dåligt isolerade metallräcken på klätterställningar och annan lekutrustning innebär en risk att barnen fastnar på dem med tungan och sedan dör en plågsam död. Dessutom hade nästan inga rutschkanor sandats ordentligt. Städer uppmuntras därför att stänga ner dåligt förberedda lekplatser under och efter kraftiga snöfall och minusgrader, samt nattetid – åtminstone fram tills att vinterdäck monterats av en kvalificerad bilmekaniker.


Översättning: S. Fransén

Företag i chock efter baktalsfall

Anställda på ett företag i Gislaved får psykologisk krishjälp efter ett chockerande fall av baktal. På torsdagsmorgonen var Beatrice Berg, personalchef på ett företag i

error: Innehållet är skyddat!