Arkeologer rekonstruerar Babylons hängande korgar

I ett uttalande som har skakat den arkeologiska världen ända ned i det urberg på vilket dess grundvalar står, har två män nu avfärdat historien om Babylons hängande trädgårdar som en ”fantasiprodukt”.

På en fullsatt presskonferens förklarade Otto von Heyerdahl att de berömda trädgårdarna var ”fullständigt nonsens”. Han och hans bror Erik von Heyerdahl hävdade att de hade bevis som kommer att kräva en fullständig översyn av legenden om ett av världens sju underverk.

Enligt legenden byggdes trädgårdarna av Kung Nebukanessar, som regerade i Babylon under 43 år från år 605 f Kr. Nebukanessar sägs ha startat projektet för att glädja sin hemlängtande fru Amyitis, dotter till kungen av Medes. Hennes hemtrakter var vildvuxet gröna med majestätiska bergsformationer, så hon tyckte naturligtvis att den platta, soltorkade terrängen i Mesopotamien var ganska deprimerande. Så kungen bestämde sig för att återskapa hennes hemlands natur, genom att bygga ett konstgjort berg med hängande trädgårdar.

”Varför bry sig?”, noterade Erik von Heyerdahl. ”De flesta kvinnor skulle nöja sig med ett skjul, några små enbuskar och en hängande korg. Det verkar knappast troligt att Nebukanessar skulle avdela så många viktiga tempelbyggare bara för att tillmötesgå sin gnälliga fru. I all ärlighet kunde han ha undvikit hela trädgårdsgrejen genom att köpa henne ett par nya skor och kanske en handväska.”

”Det stämmer”, sade en enig Otto von Heyerdahl. ”Hela myten står och faller med översättningen av ordet ’trädgård’. Sätt in ordet ’korg’ istället, så blir det ett mycket mer trovärdigt scenario.”

Bröderna blev tillfrågade om texterna av Diodorus Siculus, en grekisk historiker, som klart berättar att plattformen som trädgårdarna byggdes på bestod av ”stora stenstycken, täckta med lager av gräs, asfalt och tegel. Otto var dock inte imponerad. ”Det låter precis som en beskrivning av en altan, eller hur?”, menade forskaren.

Brödernas teori har också fått stöd från sociologer. En ledande auktoritet på området – och författare till boken ”Trädgården: Könens slagfält” – berättar för oss: ”Män är genetiskt betingade att göra minsta möjliga för att tillfredsställa sin partner. Om de blir riktigt pressade, kan de kanske mura ihop en tegelgrill, men ’hängande trädgårdar’? Inte en chans. Jag ser ingen anledning till varför Kung Nebukanessar skulle ha varit annorlunda på den punkten.”

Tv-tittarnas favorit, Gunnel Carlsson, programledare för SVT’s program ”Gröna Rum”, bekräftar att babylonierna definitivt hade tillräckligt avancerad kunskap för att kunna fullfölja ett projekt med hängande korgar. ”Fast vi kan bara spekulera i hur korgarna kan ha varit arrangerade”, säger hon. ”Det är dock troligt att pelargonior spelade en framträdande roll.”

Allt fler börjar sjunga hemma

Cd-priset går upp igen! Nu ska en cd-skiva kosta 199 kr. Skivbolagen befarar att det höga priset kommer att leda till minskad skivförsäljning. De är

Dina arbetsvanor förklarade

Enligt den senaste statistiken om arbetslösheten är cirka 4 % av svenskarna arbetslösa, vilket innebär att 96 % av de arbetsföra svenskarna är anställda. Eller

error: Innehållet är skyddat!