Hårda tag mot dopade låtskrivare

Polisens MUD-styrka (Musik utan droger) genomförde idag razzior mot ett antal musikstudios i Stockholm. Razziorna är en del i en stor satsning för att få kontroll över den utbredda dopningen av låtskrivare och musiker.

”Vi gjorde flera gripanden och beslagtog en stor mängd material”, säger MUD:s talesman Hjördis Enhage till Dagens Dagblad. ”Den utbredda dopningen inom musikkåren riskerar att underminera hela branschen.”

I våras beslutade riksdagen med knapp majoritet att öka polisens befogenheter för att få bukt med problemet. Omedelbart efter att lagen hade klubbats förbjöds hundratals klassiska album, däribland samtliga Beatles-plattor, som nu har återkallats från butikerna och ska förstöras.

”De nya reglerna innebär att vi inte behöver gripa låtskrivarna på bar gärning för att få en fällande dom, utan att vi i vissa solklara fall kan använda det färdiga låtmaterialet som bevis. Man skriver inte en låt som ’Yellow Submarine’ när man är nykter”, hävdar Enhage. ”Vi har nu en egen avdelning som lyssnar igenom material från 50-talet och framåt för att bedöma vilka plattor som bör förbjudas. Tyvärr är preskriberingstiden bara 70 år, vilket innebär att en stor mängd uppenbara fall, främst jazz- och bluesplattor som gjordes innan 1950, slinker igenom.”

I vissa fall bedöms en skiva endast delvis som olaglig och kan därför återutges i en censurerad version, ett öde som drabbat The Beatles ”White Album” som nyligen släpptes igen, dock med bara en låt.

”Vi har fått en del klagomål på vår hårda behandling av de klassiska Beatles-plattorna”, kommenterar Hjördis Enhage. ”Men då vill jag påpeka att även ’Ob La Di Ob La Da’ (Den enda låten som fick vara kvar på White Album, Red. anm.) var ett tveksamt fall och att vi ville visa lite välvilja genom att låta den finnas kvar. Det kändes tråkigt att förbjuda hela albumet. Sedan vill jag påpeka att svenska MUD bedömer musik och text separat och att vi därför behöll två låttexter från skivan.”

Bakgrunden till den hårda kampen mot dopningen är att bli av med det utbredda fusket inom branschen.

”Musik är inte som idrott där man lätt kan mäta vem som springer snabbast eller hoppar längst”, fortsätter Hjördis Enhage, ”kvalitet på musik är givetvis en mer subjektiv bedömning av lyssnaren, men det har bevisats att låtskrivare som använder droger är mer produktiva, originella och nyskapande, egenskaper som förbättrar deras chanser på marknaden och som innebär konkurrensfördelar gentemot deras drogfria kollegor. Kopplingen till dopning inom idrott är uppenbar”, anser hon.

Nyligen genomfördes ett antal razzior i Los Angeles där bland andra Totos senaste, ännu outgivna, platta beslagtogs. Samtliga låtar är nu stämplade som olagliga och får inte spelas vare sig privat eller offentligt. Radiostationer som bryter mot bestämmelserna får räkna med dryga böter.

Artister som döms för dopning blir avstängda i två år och får inte tillträde till studios eller musikaffärer under den perioden. I särskilt svåra fall utdöms livstids avstängning och återkallelse av en artists samtliga skivsläpp, något som drabbat bland andra Elton John som nu tvingas betala tillbaka alla STIM-pengar. Officiellt heter det att Elton John aldrig har släppt några plattor, och några fler kommer det alltså inte att bli.

”Elton försökte skylla allt på Bernie Taupin och ville återutge alla sina plattor med bara instrumentalversioner, men den gubben gick inte”, berättar Enhage och skrattar.

USA:s högsta domstol tog i somras det kontroversiella beslutet att i efterhand förbjuda Woodstock-galan. På en direkt fråga svarar Hjördis Enhage undvikande: ”Woodstock har aldrig inträffat”, säger hon torrt och markerar tydligt att intervjun är slut.

Kärnkraftsdrömmar går upp i rök

Drömmen om att skapa oändligt med billig energi endast med hjälp av aceton och ljudvågor är total nonsens har experter varsamt konstaterat. Tidigare i år

Produkttest: Luftfräschare

Marknaden för luftfräschare har undergått något av en revolution de sista åren. En förvirrande uppsjö av produkter har inneslutit allmänheten i ett moln av exotiska

Friår blir friliv

Tusentals svenskar har utnyttjat möjligheten till friår och tagit ledigt från sitt arbete samtidigt som en arbetslös fått möjligheten att komma in på arbetsmarknaden. Efter

error: Innehållet är skyddat!