Hästar går under internetklubban

Kiviks marknad, som har traditioner sedan långt tillbaka med bland annat hästauktioner, kommer snart att finnas på internet också. Enligt planerna ska sajten, med namnet Havremoped Online, starta upp inom en månad. Med hjälp av modern webbaserad teknologi och varierande funktioner, skapar man en verklig upplevelse av en hästauktion.

Det är civilingenjören och idémakaren Emil Geijer, mannen bakom företaget “Klicka och Köp AB” (KKAB), som nu försöker ta den traditionella hästhandeln in i 2000-talet. Tanken är att anpassa de gamla värderingarna till dagens teknik.

“Det sätt som man bedrivit handel med hästar på, har inte förändrats särskilt mycket under årens lopp. Men dagens marknad ställer högre krav på information om produkterna. Allt för att köparna ska kunna göra ett så bra val som möjligt. Vi tror också att vi kan ge säljarna tillgång till en större marknad. Normalt har man ju bara marknadsdagar någon gång per kvartal. Vi tror också på en betydande tillväxt inom den sektor som kallas ‘lantbrukare till lantbrukare’ (LTL-handel), eftersom fler och fler kopplar upp sig mot nätet,” säger Emil Geijer.

Flera av tjänsterna är fortfarande under utveckling, men på den presskonferens som nyligen genomfördes, kunde man visa upp flera kraftfulla tjänster. Bland annat fick vi se en XML-baserad hästanalysator i 3D-format, en virtuell tandkontroll och en direktkopplad databas, där man bland annat kan jämföra hästarnas hovar.

Men kritiska röster har höjts mot sajten och dess målsättning. Man menar att det gamla sättet att göra upp om priset begränsas. “Man vill ju kunna pruta och det bästa sättet att göra det är att vara på plats, så att man kan se varandra i ögonen”, säger en lantbrukare som inte vill uppge sitt namn.

Många har en konservativ inställning och uppger att de aldrig kommer att använda tjänsten. Man är övertygad om att sajten kommer att försvinna, som många andra e-handelsföretag. Men Emil Geijer är optimistisk. “Flera av tjänsterna som håller på att tas fram, bygger på gamla tiders marknadskoncept, konverterade till dagens teknik. Vi har till exempel tagit fram en OCX-kontroll för Internet Explorer, som gör det möjligt att skaka hand för att bekräfta affären, precis som i gamla tider. Vi ser oss som ett komplement till den vanliga handeln och räknar med att ta åt oss en del av marknaden. Dessutom tror vi att vår modell kan ses som en ny typ av handel. Vi räknar med att dominera den så kallade LTL-handeln, som beräknas ta verklig fart inom två till fem år.”

FBI lanserar femdygnsprognoser

Dagens prognos: Till en början lätta, spridda kriser, uppsprickande på eftermiddagen. Under morgondagen klart till halvfarligt. FBI säger att de nu kommer att sluta med

Robinsonkändisar talar ut hos René

Sedan alla deltagarna från det populära tv-programmet “Robinson” har tävlat i det ännu mer populära tv-programmet “Fångarna på fortet”, har de dykt upp en efter

Chrome lämnar toalettsitsen uppfälld

Chrome, den lömska webbläsaren man kan hitta på nästan varenda dator, har nyligen blivit anklagat för att vara irriterande och rent av bedrägligt. Bortom reklamfönstren

error: Innehållet är skyddat!