Mul- och klövsjuka kan inte spridas via Microsoft Outlook

Forskare vid centrat för sjukdomsbekämpning, CDC och Symantec’s AntiVirus Center, bekräftade idag att mul- och klövsjuka inte kan spridas via Microsoft Outlook. MS Outlook har länge ansetts vara det första program någonsin som klarat av spridning av alla kända större virus.

“Ärligt talat så har vi inte hört talas om ett virus som inte kan spridas genom Microsoft Outlook, så vår upptäckt var, minst sagt, oväntad”, säger Clive Sarnow, pressansvarig på CDC.

Studien blev omedelbart hyllad av brittiska representanter som sa att detta kommer att spara miljontals kronor och tusentals arbetstimmar. “Vi har, fram till nu, antagit att både mul- och klövsjukan och galna kosjukan kunde spridas via MS Outlook”, säger Nick Brown, Englands jordbruksminister. “Genom att eliminera dessa möjligheter kan vi istället fokusera våra resurser på andra viktigare saker.”

Men forskare i Holland, där mul-och klövsjukan nyligen brutit ut, säger att de ännu inte är beredda att avfärda Outlook, som ju varit en framgångsrik distributör av virus som “I Love You”, “Bubbleboy”, “Anna Kournikova” och “Naked Wife” bara för att nämna några.

Nils Overmaars, chef för den Molekulära Virologiavdelningen på laboratoriet vid Leidenuniversitetet: “Det är inte det att vi inte litar på forskningsresultatet, men som forskare är vi tränade att alltid hålla en något skeptisk ståndpunkt till alla nya forskningsrön som flyger upp i ansiktet på den mer etablerade forskningssynen. Och den här flyger som en skadskjuten kråka.”

Ansvariga på Microsoft ställer sig lika skeptiska till det hela och insisterar att Outlooks patenterade VTP (Virus Transfer Protocol) har visat sig vara väldigt öppensinnad mot alla virus. Dock kommer Microsoft att släppa en gratis VTP-patch om det skulle visa sig att applikationen inte skulle vara känslig för mul- och klövsjuka.

Ett sådant medgivande skulle vara väldigt pinsamt för ett så stort företag. Men Symantecs virologist Ariel Kologne menar på att ingen är mer förnedrad av den här studien än hon. “Så sent som i förra veckan frågade en reporter mig om mul- och klövsjukan kunde spridas via MS Outlook varvid jag svarade honom ‘kan inte allt?’ “, berättar hon, “vem kunde någonsin ha anat?”.

Överklockning skapade tidsreva

En tidsreva skapades för ett kort ögonblick idag då Niklas Valfridsson överklockade sin dator. Överklockning har länge beskyllts för att vara en av orsakerna bakom

Chrome lämnar toalettsitsen uppfälld

Chrome, den lömska webbläsaren man kan hitta på nästan varenda dator, har nyligen blivit anklagat för att vara irriterande och rent av bedrägligt. Bortom reklamfönstren

Forskare fångar naturens minsta partikel

Ryggdunkarna haglade hjärtligt veckan efter upptäckten av en ny, mikroskopisk partikel. Genombrottet som åstadkoms på Linköpings universitet kom efter månader av vad den stolta forskargruppen

error: Innehållet är skyddat!