Svenska banker tjänar pengar på sina kunder, visar ny rapport

Avslöjandet att Sveriges affärsbanker tar ut avgifter av sina kunder, betalar ut lägre ränta än de får in och i största allmänhet är intresserade av att tjäna pengar, verkar ha skakat nationen ända ner till de 420 miljarder lånade pengar som dess ekonomi vilar på.

”Vem hade kunnat tro det?” undrade Konsumentföreningens ordförande Klas Jacobsson vars publikation ”Vilket fullständigt övertydligat faktum skall vi berätta för er den här månaden?” nyligen publicerade rapporten. ”Jag tror att de flesta människor kommer att bli väldigt besvikna när de förstår att Handelsbanken, SEB och de andra affärsbankerna gör allt de kan för att generera vinst istället för att agera som de välgörenhetsorganisationer som vi tycker att de borde vara.”

Strax efter att nyheten blivit känd, offentliggjorde vice statsminister Margaretha Winberg ett åtgärdsprogram, i vilket 273 nyckeltal presenterades. Dessa nyckeltal är mål som satts upp för bankerna och är avsedda att förhindra att bankerna fortsätter att missbruka det närmast heliga förtroende som de har. ”Och om inte det fungerar”, sade den ihärdiga förkämpen mot prishöjningar, ”så har vi inget annat val än att kräva in än större skatter och avgifter till statskassan. Det kommer de nog att begripa.”

Bland framtida, otroligt avslöjande rapporter som kommer att publiceras av Konsumentföreningen märks bland andra: ”Kläder kostar mindre att tillverka än vad de kostar i butikerna”, ”Rika människor har mera pengar än fattiga” och ”Vilda djur förökar sig i världens skogsområden”.

Fallskärmen

Du är en av två personer på ett flygplan som håller på att störta. Det finns bara en fallskärm ombord. Hur agerar du? Pessimisten: Du

error: Innehållet är skyddat!