Undersökning visar att arbetsuppgifter inte inverkar negativt på personligt surfande under arbetstid

Mer än 80 procent av deltagarna i en ny TEMO-undersökning erkänner att de ägnar ”en del” eller ”mycket” av sin arbetstid åt arbete, men nästan alla insisterar på att de aldrig låter arbetsrelaterade saker störa deras personliga surfande på kontoret.

”När jag kommer in halv nio på morgonen, så är jag helt inställd på att surfa på nätet för personliga ändamål,” säger en av deltagarna i undersökningen, Birger Skalgren, som arbetar som försäljare på Landsförsäkringar AB i Göteborg. ”Visst, ibland jobbar jag lite också, men det är mest för att få en liten rast och det är oftast under lunchen i alla fall.”

Enligt undersökningen säger överväldigande 86 procent att utförandet av några få arbetsuppgifter inte har någon negativ effekt på deras privatsurfning. Det är till och med så att 48 procent säger att utförandet av en arbetsuppgift då och då faktiskt höjer kvaliteten på deras privatsurfning. 28 procent tyckte också att det faktiskt gjorde dem gladare och mindre stressade.

”Det finns en vanföreställning att om man låter sina anställda arbeta när de vill, så kommer de att göra det,” menar surfkontrollkonsulten Nils Bengtsson. ”Sanningen är att folk inte kommer att utnyttja den friheten. De kommer att uppskatta den, och som ett resultat av detta bli mer effektiva när de e-postar sina vänner, kollar sina aktieportföljer och kollar priser på Pricerunner.”

Självklart är arbetsgivarna medvetna om problemet. Mer än 70 procent av de svarande säger att de har förbjudit användning av webben till annat än för personligt bruk när deras anställda är på arbetsplatsen. Många av dem som slavar under så strikta regler säger dock att de är omöjliga att följa.

”Om min chef fick bestämma, så skulle jag spendera hela arbetsdagen med att skicka roliga historier via e-post, leta efter billiga semesterresor och chatta,” sade en kvinna som arbetar på ett större företag i läkemedelsbranschen och som ville förbli anonym på grund av rädsla för rättsliga åtgärder från sin arbetsgivare. ”Men nuförtiden är det nästan omöjligt att inte utföra åtminstone lite arbete. Jag menar, mina kollegor sitter precis bredvid mig. Mina kunder har min e-postadress. Vad kan jag göra? Ignorera dem dagarna i ända?

Enligt Josephine Eriksson, vd för konsultföretaget LGI, är svaret negativt. ”När företagen låter sina anställda vara online för att få arbetsuppgifter utförda bara några ögonblick per dag – som för att analysera försäljningsprognoser, planera marknadsföringskampanjer eller ta hand om klagomål från sina kunder – så kommer dessa arbetstagare att bättre kunna fokusera på sina önskemål och krav på sitt privatliv”, sade Josephine Eriksson.

Andra fakta från undersökningen visar att:

82 procent av arbetstagarna erkänner att de skickar arbetsrelaterad e-post under arbetstid.

80 procent av arbetsgivarna säger att de kommit på sina anställda med att surfa på webbsidor som har med jobbet att göra.

28 procent av arbetstagarna vidtar försiktighetsåtgärder för att förhindra sina arbetsgivare från att upptäcka deras arbetsrelaterade användning av internet.

Vad avser otillbörligt surfande, så säger en av tre arbetstagare att de spenderar 25 minuter eller mer varje dag med att surfa på internet på grund av sitt arbete, oftast på webbsidor som har direkt anknytning till deras arbete.

USA trycker varningstext på solen

Vi kan nu avslöja att den amerikanska regeringen kommer att skriva en varningstext på solens yta. Den drastiska åtgärden har tvingats fram efter att en

Chrome lämnar toalettsitsen uppfälld

Chrome, den lömska webbläsaren man kan hitta på nästan varenda dator, har nyligen blivit anklagat för att vara irriterande och rent av bedrägligt. Bortom reklamfönstren

Hur du skriver en meritförteckning

Här följer de vanligaste delarna i en meritförteckning och hemligheter för hur du hanterar dem. Dessa tips hjälper dig att krossa dina motståndare, få ett

error: Innehållet är skyddat!