Microsofts verktyg mot spionprogram tar bort Internet Explorer

Många Windows-användare som laddat ned det nyligen lanserade programmet AntiSpyware från Microsoft, eller låtit en automatisk Windows-uppdatering installera det, har fått en rejäl överraskning. Reglerna som styr programmet identifierade nämligen oavsiktligt Internet Explorer som ett spionprogram, och rensade bort webbläsaren från deras datorer.

Microsoft har tagit bort programmet från sin webbplats tills problemet är åtgärdat. Enligt Jörgen Hagberg, talesman för Microsoft, är programmet ”bara i betastadiet” och ”en buggfix är på väg”.

”Det här visar hur kraftfullt vårt AntiSpyware-program är”, säger Hagberg. ”Inte nog med att det kan ta bort spionprogram från systemet, det tar bort källan till de flesta av dem också. Det är något våra konkurrenter inte klarar av.”

En talesman för Lavasoft, som marknadsför Ad-Aware, ett annat spionborttagningsprogram, anklagar Microsoft för att utnyttja sitt monopol och sina kunskaper om operativsystemet till att ”inkludera egenskaper som ingen annan kan erbjuda”.

”Jobbigt för dem”, kommenterade Hagberg.

Många användare är inte positivt inställda till den här nya ”egenskapen”. ”I morse när jag skulle kolla vädret var alla mina små blå ’e’-ikoner borta. Jag kunde inte komma in på Internet överhuvudtaget. Jag måste nog köpa ny dator”, säger Windows-användaren Fredrik Mohlin.

De som använder alternativa webbläsare är glada att Internet Explorer försvinner. Mikael Werner på Mozilla-föreningen, ”Jag har försökt bli av med Internet Explorer i åratal. Jag kunde aldrig föreställa mig att Microsoft skulle göra det åt mig. Det är helt suveränt.”

Microsofts tekniska support råder kunderna att installera om Windows för att återfå sin internetanslutning och att avaktivera automatiska uppdateringar.

IT-säkerhetsföretaget Symantec meddelade idag att antalet rapporterade virus har minskat med 95 procent.

Vitt hål funnet i Västra Frölunda

För ett förvånat auditorium lade idag den svenske amatörfysikern Morgan Salkander fram handfasta bevis på förekomsten av så kallade vita hål. En teori som om

Svenska ordspråk, något modifierade

ordspråk subst. ordspråket = stående uttryck för mer eller mindre schablonartat påstående: ordspråkssamling; vanliga ordspråk som ”En olycka kommer sällan ensam” se även ordstäv och

error: Innehållet är skyddat!