Microsofts verktyg mot spionprogram tar bort Internet Explorer

Många Windows-användare som laddat ned det nyligen lanserade programmet AntiSpyware från Microsoft, eller låtit en automatisk Windows-uppdatering installera det, har fått en rejäl överraskning. Reglerna som styr programmet identifierade nämligen oavsiktligt Internet Explorer som ett spionprogram, och rensade bort webbläsaren från deras datorer.

Microsoft har tagit bort programmet från sin webbplats tills problemet är åtgärdat. Enligt Jörgen Hagberg, talesman för Microsoft, är programmet ”bara i betastadiet” och ”en buggfix är på väg”.

”Det här visar hur kraftfullt vårt AntiSpyware-program är”, säger Hagberg. ”Inte nog med att det kan ta bort spionprogram från systemet, det tar bort källan till de flesta av dem också. Det är något våra konkurrenter inte klarar av.”

En talesman för Lavasoft, som marknadsför Ad-Aware, ett annat spionborttagningsprogram, anklagar Microsoft för att utnyttja sitt monopol och sina kunskaper om operativsystemet till att ”inkludera egenskaper som ingen annan kan erbjuda”.

”Jobbigt för dem”, kommenterade Hagberg.

Många användare är inte positivt inställda till den här nya ”egenskapen”. ”I morse när jag skulle kolla vädret var alla mina små blå ’e’-ikoner borta. Jag kunde inte komma in på Internet överhuvudtaget. Jag måste nog köpa ny dator”, säger Windows-användaren Fredrik Mohlin.

De som använder alternativa webbläsare är glada att Internet Explorer försvinner. Mikael Werner på Mozilla-föreningen, ”Jag har försökt bli av med Internet Explorer i åratal. Jag kunde aldrig föreställa mig att Microsoft skulle göra det åt mig. Det är helt suveränt.”

Microsofts tekniska support råder kunderna att installera om Windows för att återfå sin internetanslutning och att avaktivera automatiska uppdateringar.

IT-säkerhetsföretaget Symantec meddelade idag att antalet rapporterade virus har minskat med 95 procent.

Rebell byter kanal

Fredrik Zetterström vaknade en morgon och upptäckte att han förvandlats till en rebell. Han är inte riktigt säker på vad det var som gjorde att

Forskare fångar naturens minsta partikel

Ryggdunkarna haglade hjärtligt veckan efter upptäckten av en ny, mikroskopisk partikel. Genombrottet som åstadkoms på Linköpings universitet kom efter månader av vad den stolta forskargruppen

Intervjuteknik vid nyanställning

Sätt de potentiella nyanställda i ett rum med ett bord och två stolar. Lämna dem där i två timmar utan instruktioner. När tiden är till

error: Innehållet är skyddat!